Verstopte gootsteen in Zoetermeer: Hoe kun je het zelf ontstoppen?

Inleiding

Een verstopte gootsteen kan voor veel overlast zorgen in huis. Het water loopt niet meer goed weg en er kan zelfs stank ontstaan. In zo’n situatie is het belangrijk om snel te handelen en verstopt riool zoetermeer de verstopping op te lossen. Maar hoe kun je een verstopte gootsteen in Zoetermeer zelf ontstoppen? In dit artikel geven we tips en advies over hoe je dit probleem kunt aanpakken. We bespreken ook wanneer het verstandig is om een ontstoppingsdienst in te schakelen.

1. Riool ontstoppen Zoetermeer: Waarom is het nodig?

Een verstopte gootsteen kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak heeft het te maken met problemen in het riool. Het riool kan verstopt raken door bijvoorbeeld vetresten, etensresten, haren of zeepresten die zich ophopen in de afvoerbuizen.

Een verstopt riool kan vervelende gevolgen hebben. Niet alleen loopt het water niet meer goed weg, maar er kan ook stankoverlast ontstaan. Daarnaast kunnen andere sanitaire voorzieningen zoals de douche of het toilet ook verstopt raken als het probleem niet wordt opgelost.

2. Verstopte afvoer: Wat kun je zelf proberen?

Als je last hebt van een verstopte gootsteen, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt proberen voordat je een ontstoppingsbedrijf inschakelt:

 • Gebruik een plopper: Een plopper kan helpen om de verstopping los te krijgen. Plaats de plopper over de afvoer en maak een aantal krachtige pompende bewegingen. Dit kan ervoor zorgen dat de verstopping losraakt en het water weer goed wegloopt.
 • Maak gebruik van een ontstoppingsmiddel: Er zijn verschillende ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar bij de drogist of supermarkt. Volg altijd de instructies op de verpakking en wees voorzichtig met het gebruik van chemische middelen.
 • Reinig de sifon: De sifon is het gebogen stuk in de afvoer onder de gootsteen. Deze kan verstopt raken door vuil en vetresten. Maak de sifon los en reinig deze grondig. Zorg ervoor dat je een emmer of bak onder de sifon plaatst om water op te vangen.

3. Verstopte gootsteen: Wanneer een ontstoppingsdienst inschakelen?

In sommige gevallen is het verstandig om een ontstoppingsdienst in Zoetermeer in te schakelen. ontstoppen riool zoetermeer Dit kan nodig zijn als:

 • De verstopping hardnekkig is: Als je alle bovengenoemde methoden hebt geprobeerd, maar de verstopping blijft aanhouden, dan kan het zijn dat er een hardnekkige verstopping zit die je zelf niet kunt oplossen.
 • Het riool regelmatig verstopt raakt: Als je regelmatig last hebt van een verstopte gootsteen of andere afvoeren, dan kan er sprake zijn van een structureel probleem. Het riool kan bijvoorbeeld verkeerd zijn aangelegd of er kan een verzakking zijn opgetreden. Een ontstoppingsdienst kan de oorzaak achterhalen en het probleem oplossen.
 • Er sprake is van ernstige verstopping: Soms kan een verstopping zo ernstig zijn dat het water niet meer wegloopt en zelfs overlast veroorzaakt in andere ruimtes. In dit geval is het belangrijk om snel actie te ondernemen en een professional in te schakelen.

4. Verstopt doucheputje: Wat kun je zelf doen?

Een verstopt doucheputje komt vaak voor door haren en zeepresten die zich ophopen in de afvoer. Je kunt zelf proberen om het putje te ontstoppen:

 • Verwijder het rooster van het doucheputje: Vaak zit er een rooster op het putje dat je kunt verwijderen. Reinig dit grondig en haal eventuele haren of vuil weg.
 • Gebruik een ontstoppingsveer: Een ontstoppingsveer is een flexibele staaf met aan het uiteinde een borstel of haakje. Steek de veer voorzichtig in de afvoer en draai rond om de verstopping los te maken. Haal vervolgens de veer weer omhoog.
 • Spoel na met kokend water: Giet na het ontstoppen van het doucheputje een ketel kokend water door de afvoer om eventuele restjes weg te spoelen.

5. Camera inspectie: De oorzaak achterhalen

Als je regelmatig last hebt van verstoppingen in Zoetermeer, kan het verstandig zijn om een camera inspectie uit te laten voeren. Hierbij wordt een kleine camera in de afvoerleiding geplaatst, waarmee de oorzaak van de verstopping kan worden achterhaald. Op basis van deze informatie kan een ontstoppingsdienst het probleem gericht aanpakken en oplossen.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van een verstopte gootsteen?
  • Veelvoorkomende oorzaken zijn vetresten, etensresten, haren en zeepresten die zich ophopen in de afvoerbuizen.
 • Hoe voorkom ik een verstopte gootsteen?
  • Je kunt een verstopte gootsteen voorkomen door geen vetresten door de afvoer te spoelen, regelmatig het rooster schoon te maken en gebruik te maken van een zeefje in de gootsteen om haren op te vangen.
 • Kan ik zelf mijn riool ontstoppen?
  • In sommige gevallen kun je zelf je riool ontstoppen met behulp van huishoudelijke middelen. Als de verstopping echter hardnekkig is of regelmatig terugkeert, is het verstandig om een professional in te schakelen.
 • Wat kost het ontstoppen van een gootsteen?
  • De kosten voor het ontstoppen van een gootsteen kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de verstopping en het tarief van het ontstoppingsbedrijf. Het is verstandig om vooraf een prijsopgave op te vragen.
 • Hoe lang duurt het ontstoppen van een gootsteen?
  • De duur van het ontstoppen van een gootsteen is afhankelijk van de ernst van de verstopping en de methode die wordt gebruikt. In de meeste gevallen kan een verstopte gootsteen binnen een uur worden ontstopt.
 • Kan een verstopte gootsteen zelf ernstige schade veroorzaken?
  • Ja, als een verstopte gootsteen niet op tijd wordt verholpen, kan dit leiden tot ernstige waterschade in je woning. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen bij een verstopte gootsteen.

  Conclusie

  Een verstopte gootsteen kan voor veel overlast zorgen, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem zelf op te lossen. Door gebruik te maken van huishoudelijke middelen zoals een plopper of ontstoppingsmiddel kun je vaak de verstopping loskrijgen. Als de verstopping echter hardnekkig is of regelmatig terugkeert, is het verstandig om een ontstoppingsdienst in Zoetermeer in te schakelen.

  Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud pleegt aan je afvoeren en geen vuilresten door de gootsteen spoelt. Op die manier kun je veel problemen voorkomen. Mocht er toch een http://felixvuwb937.wpsuo.com/oorzaak-van-uw-rioolprobleem-snel-gevonden-en-verholpen verstopping optreden, dan weet je nu hoe je zelf kunt handelen en wanneer je professionele hulp moet inschakelen.